Om ricinolja - vad är det egentligen?
Ricinolja är en olja som utvinns ur fröna från ricinväxten Ricinus communis. Ricinolja är trögflytande, genomskinlig (eller svagt gulfärgad) och luktfri. Ofta beskrivs oljan som smaklös eller med en mild smak.
Ricinoljan har genom tiderna haft många användningsområden. Redan för 3500 år sedan användes oljan i Nordafrika som solskyddsmedel och för att bota hudsjukdomar. Många grekiska och romerska örtkännare berättade i sina skrifter om ricinbusken och dess olika användningsområden.
Oljan har senare bland annat använts som smörjolja, just på grund av att oljan är trögflytande och även har god häftförmåga, vilket gör att oljan stannar kvar och inte släpper från det den smörjer. Den har även använts i kosmetika, därför att det är den enda oljan som inte är löslig i vatten men däremot i alkohol, vilket påverkar sminkets egenskaper på ett positivt sätt.
Ricinolja har använts i Sverige sedan slutet av 1700-talet, till en början som laxermedel och uppmjukande medel i olika hudpreparat. I början framställde apoteken den själva, men från mitten av 1800-talet började apoteken köpa in färdig olja då den egna framställningen försvårades. Än idag säljs den på svenska apotek, och på apotek över hela världen.
Idag har skönhetsindustrin upptäckt (eller återupptäckt?) ricinoljan. Man har märkt att oljan har en bra effekt på vårt hår, och har börjat användas inom hårvård för att få håret att växa snabbare, bli glansigare och må bättre. Ricinolja kan inte bara köpas på apotek utan även via vissa skönhetsbutiker och även butiker online, t.ex. Bodystore.com och Shopping4net.se. Tips om vart du kan köpa ricinolja.
Hur framställs oljan?
Ricinolja bereds genom att ricinväxtens frön skalas, och kärnorna krossas och pressas. Fröna, som innehåller 40-65% olja, mals ner efter att de har skalats. Fröna rostas eller kokas innan de pressas; om det inte görs före kallpressningen, måste oljan värmas upp efter pressningen. Ibland värms den upp både före och efter. Värme måste till någonstans i processen för att få bort det giftiga ricinet.
Det vanligaste sättet att framställa oljan är genom kallpressning. Fröpulvret pressas utan värme (under 30°); med två pressningar får man ut knappt hälften av oljan.
Även varmpressning förekommer. Fröpulvret pressas under värme, upp till 120 grader. Vanligt är att varmpressa pressrester och olja från kallpressningarna. Resultatet kallas ”första pressningens ricinolja” och ger inte bara resten av oljan ur fröna utan tar också bort ricinet, som finns kvar om fröna inte har rostats först.
Olja för tekniskt bruk pressas ur stora oskalade frön från buskar och träd, olja som ska användas medicinskt ur små skalade frön från ettårig ört.
Även andra metoder förekommer, till exempel en metod med extrahering. Fröpulvret eller pressresterna extraheras med lösningsmedel, oftast alkohol. Ricinet blir kvar i den överblivna, fasta massan, så oljan behöver inte värmas efteråt. Även vattenkokning är en gammal metod som fortfarande används överallt.
Ricinolja framställs framför allt i Asien och Brasilien, men tillverkas också i mindre skala i Europa. Framför allt Italien är känd för sin fina, kallpressade ricinolja.