Ricinolja för längre hår och friskare hud

Ricinolja för huden - upplev fördelarna

Ricinolja har blivit mer och mer populärt inom hårvård, då det har visat sig vara välgörande för håret. Vad många kanske inte vet är att ricinolja har ett väldigt brett användningsområde; den är även nyttig för bland annat huden. Ricinolja är en ganska fet och trögflytande olja som binder fukt. Därför kan den vara extra lämplig att använda för att behandla torr hud och bevara fuktbalansen. Ricinolja kan även användas för olika hudproblem, som till exempel svamp.

Framför allt kan den vara bra att använda i ansiktet. Det kan kännas konstigt att använda en fet olja i ansiktet, men det är en vanesak. Många ansiktsprodukter tar bort hudens naturliga fettlager, vilket faktiskt kan leda till ännu större problem i form av bland annat akne – detta beror på att huden producerar ännu mer fett när det naturliga fettet försvinner, vilket i sin tur leder till med akne och fetare hud. Med ricinolja undviker du detta, då oljan återfettar huden vilket i sin tur leder till mindre akne, färre finnar och bättre balans i huden.

Oljan är även till viss del bakteriedödande. Därför kan det vara en idé att använda ricinolja att tvätta ansiktet i med jämna mellanrum, då oljan inte bara hjälper till att behålla fukt- och fettbalansen, utan även rengör huden och motverkar finnar och hudblemmor tack vara de bakteriedödande egenskaperna. Då oljan är ganska trögflytande, kan du om du vill blanda ut den med någon annan olja, till exempel mandelolja eller olivolja. Det gäller att prova sig fram här, vilken olja du ska blanda med ricinolja, och i vilka proportioner du ska blanda de olika oljorna. Olika oljor passar olika bra för olika hudtyper. Du kan även blanda ricinolja med bikarbonat; du får då en ansiktsmask som du kan använda i ansiktet och sedan bara skölja av. Den är välgörande och rengör på djupet.

Tänk även på att tvätta händerna innan, så att eventuell smuts du har på händerna inte följer med upp i ansiktet. Använd gärna en tvättlapp med oljan på, för bättre rengörande effekt.

Ricinolja är en naturlig, vegetabilisk produkt, vilket innebär att du undviker att få kemikalier på huden när du använder den. Det finns inga konstgjorda eller artificiella ämnen i oljan, endast ämnen som kommer direkt från naturen. Ännu nyttigare och bättre för huden!

Oljan kan även användas i olika hudprodukter för att bevara fukten i dem, så de inte ska torka ut. Den används även i smink, bland annat läppstift, som fuktighetsbevarande ämne.

Ricinolja kan man köpa på närmsta apotek eller beställas online. Den används även som laxermedel och smörjmedel, men är nuförtiden här i Sverige mest känd som hud- och hårvårdsprodukt. Den utvinns ur ricinväxtens frön och framställs i stor skala i Indien men även i andra länder.